Caesar3, nieuwe opdracht: bouw een stad in Nederland
Noviomagum: handel, klei en visserij in de Rijndelta

Naast de standaard spelopdrachten kun je de Mapeditor (11,5 Mb) voor Caesar III downloaden. Daarmee heb ik de oudste stad van Nederland (Nijmegen) zo natuurgetrouw mogelijk gereconstrueerd. Liefhebbers van het Simulatiespel Caesar3 van Sierra kunnen deze aanvullende opdracht eens proberen.

Je ziet de Rijn van oost naar west lopen (huidige Waal) en een riviertak naar boven (IJssel).
De regio is ideaal voor kleiwinning plaatje (Claypit). Klei is goed te verhandelen met andere steden. Je kunt ook al snel een eigen pottenbakkersindustrie (Pottery) opbouwen om de inkomsten te verhogen (een ontstaansbron van Delft ?). De kleigrond is in deze jaren niet direct geschikt voor graanbouw en ook bomen voor hout zijn schaars. Er zijn beneden de Rijn slechts enkele kleine stukjes geschikt voor land- en tuinbouw, waarmee de eerste bewoners van voedsel kunnen worden voorzien. Als de stad groeit, is dit niet meer voldoende. Een alternatieve voedelbron is visserij.
Enkele betere landbouwgronden liggen in het noorden plaatje (Betuwe). In het Noorden zijn ook de grote houtbossen (Veluwe), maar pas op voor wolven.
De lokale bevolking is niet blij met de komst van de Romeinen, dus verwacht zo nu en dan een opstand.
Tot slot wijs ik op de heuvels in het zuidwesten (Limburg), waar mijnen mogelijk zijn.
Omdat in deze regio allerlei grondstoffen voor handen zijn, zal ook Caesar regelmatig goederen van je vragen.

Noviomagum - Nijmegen

Het is een Quit Hard Assignment vanwege de hoeveelheid Emperor Requests in combinatie met enkele militaire activiteiten. Door de grote geldstromen kun je echter flink vaart in de bouw houden. Binnen 13 jaar moeten de targets te halen zijn: Culture 70, Prosperity 60, Peace 35, Favor 60, Population 3000.
Ik heb het nivo ingeschat als Procurator.

Download Noviomagum.zip (37 kB), en unzip de map in de directory ..\Sierra\Caesar3.
NB: Het kan nog makkelijker via de selfextractor Caesar3_Noviomagum.Exe (81 kB).
Open Noviomagum met de City Construction Set. Van daaruit zie je de targets. Na openen kun je saven en in het vervolg laden net als andere saved games.

meer beschrijving, tips, cheats en downloads via mijn Nederlandstalige supportsite voor Caesar.
veel City-downloads voor alle levels op de Engelstalige site Caesar 3 Heaven.