Een screenshot uit Caesar III ter illustratie van het spel:
Op de wegen lopen mensen met verschillende beroepen: marktkooplui, acteurs, wagenduwers, schoolkinderen, priesters, onderhoudmonteurs, etc. Gebouwen geven werk, imigranten komen uit zich zelf de stad binnen en gaan uit zichzelf aan het werk. Als er werkeloosheid is, komen er onrusten en criminaliteit. In wijken waar het onveilig is, vertrekken de bewoners uit de stad.
Pottery Olive-oil workshop Amphitheater Theater Tempel Library Hospital Bovendien moet je Caesar tevreden houden. Hij vraagt af en toe om levering van goederen. Als je een goede relatie met hem houdt, kun je in rang promoveren en krijg je een grotere regio te beheren.

De officiele Caesar-site www.caesar3.com is uit de lucht gehaald. Engelstalige hulp vindt je op Caesar3 Heaven.

Cheats en Tips:
klik hier voor Cheats en Tips - een wonderput
- planmatig bouwen
- militaire verdediging

Bovenin zie je de aardewerk industrie (Claypit + Pottery) en rechts daarvan de oliepersen (Olive-oil workshop). Pottery is in Caesar III nodig voor de daken van moderne huizen. De welstand in de stad is af te lezen aan de ontwikkeling van de huizen (van tentjes, via strohutjes, naar kleine huisjes en hoge wooncomplexen).

Linksmidden en middenonder is een theatervoorstelling bezig. Er moet voldoende entertainment zijn om als stad verder te evolueren.

Middenonder in de bocht staat een standbeeld in een tempel. Je moet alle 5 goden tevreden houden, anders komt er onheil.

De twee gebouwen met witte daken zijn een bibliotheek (Library) en een school. Ook de mogelijkheden van opleiding bepalen of de stad verder groeit.

Handel met andere steden hoort ook bij het spel. Over land of over zee kun je goederen importeren of exporteren.


naar algemene tips en tricks voor Caesar III.
downloadbestanden en strategietips per stad uit het carierrepad (o.a. Tarraco, Mediolanum, Lugdunum, Carthago en Tarsus).
downloaden nieuwe opdracht Noviomagum (Nijmegen) met de kenmerken van Nederland (klei, handel, vis).
zelf aan de slag met de Mapeditor.
updatepatch 1.1 (maart 99, UK versie): c3up11Uk.exe (411 kB), oorspronkelijk gehaald van caesar3.com.
mijn mening over Caesar3.
regelmatig wedstrijden op www.citybuildingcontests.net.

Natuurlijk heb ik zelf in 1999 de volledige versie van Caesar III aangeschaft, maar je kunt ook met de demo uren plezier hebben.
Caesar 3 werkt onder Windows XP, als je de autorun-foutmelding "geen geldige windows32 toepassing" negeert. Als er toch foutmeldingen komen bij het spelen, kun je de compatibiliteitsmodus inschakelen.
update juli 2013: Caesar 3 werkt ook onder Windows 8 (en onder Windows7)
refresh startpagina Caesar3 NL.
= screenshot van Caesar IV, dat komt eind 2006 uit.

Met vriendelijke groeten en veel speelplezier, Frank Meeuwsen - Caesar 3 NL